<?php if ( ! defined( \\\\'ABSPATH\\\\' ) ) exit; if ( ! defined( \\\\'BWS_GLOBAL\\\\' ) ) exit; /* Start your code here */ Dansaires de Sant Miquel - Seguici Festiu de Vic

Dansaires de Sant Miquel

Dansa Vigatana de l’espígol

Els Dansaires de Sant Miquel son una colla que es troba per ballar els balls de la ciutat de Vic, La dansa vigatana de l’espígol i El ball medieval de Vic.

Dansa Vigatana de l’espígol

L’any 1988 es recuperava a Vic l’antiga tradició d’anar a collir espígol per poder engalanar i perfumar els carrers de la ciutat el dia de la festa major.
Aquell mateix any el compositor vigatà Joan Lara escriu una música pels gegants de la ciutat. El caràcter dolç, pausat i elegant en va fer declinar el seu ús inicial.
L’any 1990 l’Esbart Sant de Genís de Taradell coreografiava i estrenava el 5 de juliol a la plaça Major de Vic, la Dansa Vigatana de l’espígol.
La dansa vigatana de l’espígol malgrat és una dansa de nova creació, narra un fet tradicional i històric de la ciutat, la collida de l’espígol de la festa major.
La coreografia és totalment descriptiva, pubills i pubilles de la Plana van a collir espígol tot festejant. Mentre els hereus van a collir l’espígol per les noies, apareix la figura de l’estudiant de Vic que es posa a festejar amb elles. A continuació tornen el 4 hereus i dónen l’espígol a les pubilles. Finalment les noies ofereixen l’espígol a l’estudiant de Vic al mateix temps que agareixen el gest als hereus.


Per poder-la ballar calen 13 dansaires 5 dels quals són nois, 4 hereus i 1 estudiant de Vic, i 8 noies.
La Dansa Vigatana de l’espígol es balla un cop l’any dins el marc de la festa major de Vic, el dia 5 de juliol, després de l’ofici a la plaça de la Catedral. En els inicis però es ballava a la plaça Major.
Des de fa un parell d’anys també es balla la vigilia de la festa major juntament amb tots els altres balls de la ciutat de Vic (el ball de gegants de Vic, el ball de l’Àliga, el ball dels nans, el ball de la mulassa, el ball del bou, els balls de cercolets,les sardanes i el ball medieval).

No Comments

Add your comment

Seguici Festiu de Vic