<?php if ( ! defined( \\\\'ABSPATH\\\\' ) ) exit; if ( ! defined( \\\\'BWS_GLOBAL\\\\' ) ) exit; /* Start your code here */ Comtes d'Osona - Seguici Festiu de Vic

Comtes d’Osona

Geganta de la Ciutat

La primera notícia que tenim en document d’un gegant a Vic és de l’any 1658, concretament de la gegantessa, propietat de la confraria del gremi dels sastres de Vic. L’any 1664 apareix per primera vegada el gegant, associat a la confraria del gremi de traginers de Vic.

Segons mossèn Gudiol, el primer gegant a la ciutat va aparèixer l’any 1493, tot i que no s’ha trobat avui dia un document ferm que ho demostri. No obstant, en altres poblacions similars era habitual que primer arribés el gegant i unes dècades o segles més tard, la geganta, fet que fa pensar que encara falta informació per trobar.

A la ciutat, durant molts segles, hi ha hagut dues parelles de gegants: els de l’ajuntament i el gegant de la confraria de traginers i la geganta de la confraria de sastres.

Els gegants que veieu aquí exposats són de l’any 1862. Amb motiu de la celebració de les festes de la canonització de Sant Miquel dels Sants, patró d’aquesta ciutat, s’encarregà aquesta parella de gegants a l’escultor barceloní José Galzeran. Van arribar vestits de moros i anaren així fins l’any 1891. Llavors es van encarregar unes vestimentes noves al dissenyador Josep Puig-Garí. Aquests vestits es van portar fins l’any 1920, any en què els gegants van recuperar, durant una dècada, la vestimenta moruna. L’any 1930 tornaren a anar vestits de comtes d’Osona, vestimenta que s’ha mantingut fins a l’actualitat. Aquests gegants són portats pels geganters de la ciutat de Vic.

FITXA TÈCNICA

Data de creació: 1862
Autor: José Galzeran
Responsables: Geganters de la Ciutat de Vic
Alçada: 3,20 m Pes: 76 kg
Material de construcció: estructura fallera de fusta. El cap original era de pasta de palla, actualment estan fets de fibra de vidre.
Descripció del vestuari: vestit medieval amb una túnica blanca. Porta un ram de flors i un mocador brodat.

Gegant de la ciutat

La primera notícia que tenim en document d’un gegant a Vic és de l’any 1658, concretament de la gegantessa, propietat de la confraria del gremi dels sastres de Vic. L’any 1664 apareix per primera vegada el gegant, associat a la confraria del gremi de traginers de Vic.

Segons mossèn Gudiol, el primer gegant a la ciutat va aparèixer l’any 1493, tot i que no s’ha trobat avui dia un document ferm que ho demostri. No obstant, en altres poblacions similars era habitual que primer arribés el gegant i unes dècades o segles més tard, la geganta, fet que fa pensar que encara falta informació per trobar.

A la ciutat, durant molts segles, hi ha hagut dues parelles de gegants: els de l’ajuntament i el gegant de la confraria de traginers i la geganta de la confraria de sastres.

Els gegants que veieu aquí exposats són de l’any 1862. Amb motiu de la celebració de les festes de la canonització de Sant Miquel dels Sants, patró d’aquesta ciutat, s’encarregà aquesta parella de gegants a l’escultor barceloní José Galzeran. Van arribar vestits de moros i anaren així fins l’any 1891. Llavors es van encarregar unes vestimentes noves al dissenyador Josep Puig-Garí. Aquests vestits es van portar fins l’any 1920, any en què els gegants van recuperar, durant una dècada, la vestimenta moruna. L’any 1930 tornaren a anar vestits de comtes d’Osona, vestimenta que s’ha mantingut fins a l’actualitat. Aquests gegants són portats pels geganters de la ciutat de Vic.

FITXA TÈCNICA

Data de creació: 1862
Autor: José Galzeran
Responsables: Geganters de la Ciutat de Vic
Alçada: 3,30 m Pes: 78 kg
Material de construcció: estructura fallera de fusta. El cap original era de pasta de palla. Actualment estan fets de fibra de vidre.
Descripció del vestuari: vestit medieval amb una túnica vermella. Porta una espasa i una bossa a la mà.

No Comments

Add your comment

Seguici Festiu de Vic